Tichá noc ,svätá noc...

Červen 2009

O mudrcoch

22. června 2009 v 13:23 | Christmas Tree |  O vianociach
Príbeh o hviezde a mudrcoch Keď sa Ježiš narodil, objavila sa na nebi nová hviezda. Bola taká veľká a jasná , že mudrci, ktorí skúmali každú noc oblohu, ešte nikdy nevideli takú krásnu hviezdu. Dali hlavy dohromady a mudrovali. Čo to má znamenať? "Ja viem", povedal jeden z nich "niekde sa narodilo Kráľovské Dieťa." Iný mudrc povedal: "To sa iste narodil ten dobrý kráľ, židovský Mesiáš, na ktorého ľudia tak dlho čakali. Poďme sa mu pokloniť a vezmeme mu dary, aké sa patria pre kráľa. " A tak sa títo mudrci vydali na ďalekú cestu. Žiariaca hviezda im ukazovala kadiaľ majú ísť. Doviedla ich do Jeruzalemu. Tu zastavili pred palácom vladára Herodesa. Mysleli, že sú v cieli. Pýtali sa: "Kde je práve ten narodený Židovský kráľ? Videli sme jeho hviezdu na východe a prišli sme sa mu pokloniť. "Ako to počul Herodes, veľmi sa znepokojil. Žiadne dieťa sa v kráľovskom paláci nenarodilo. Tu si však spomenul, že medzi ľuďmi sa rozpráva o starom proroctve o narodení Mesiáša - židovského kráľa. Začal sa báť o svoj trón. Preto si dal zavolať židovských učencov a znalcov starých kníh a pýtal sa ich, kde sa má Mesiáš narodiť. Oni odpovedali: "V Betleheme, lebo tak je písané v prorockých knihách. "Herodes povedal mudrcom. " Choďte a pátrajte dôkladne po tom dieťati a až ho nájdete, oznámte mi to, aby som sa mu aj išiel pokloniť. " Mudrci kráľa poslúchli a vydali sa na cestu. A mudrci išli za hviezdou, až sa zastavili na mieste, kde to dieťa bolo. Mudrci vošli do chlieva a uvideli tam dieťatko s Jozefom a Máriou. Pokľakli pred ním na zem a darovali mu zlato, kadidlo a myrhu.Herodes bol krutý kráľ. Nechcel sa vôbec pokloniť dieťaťu, ale chcel ho zabiť, len aby neprišiel o svoj trón. Mudrci však dostali vo sne od Boha pokyn, aby sa už do Jeruzalema nevracali. Jozefovi sa vo sne ukázal anjel a povedal: "Vstaň, vezmi dieťa a matku a uteč do Egypta a zostaň tam, pokiaľ ti nepoviem, lebo Herodes chce dieťa zabiť. " Herodes skoro pochopil, že ho mudrci neposlúchli a o dieťati mu nepovedali. Veľmi sa nahneval. Nechal v krajine zabiť všetkých malých chlapcov do dvoch rokov, ale Ježiš bol už dávno v bezpečí.

Mikuláš

12. června 2009 v 15:11 | Christmas Tree |  Sviatky


Svätý Mikuláš patrí medzi najobľúbenejších svätcov. Napriek jeho popularite však o jeho skutočnom živote vieme veľmi málo. Narodil sa niekedy okolo roku 270 na južnom pobreží Malej Ázie, pravdepodobne v Patare. Už v mladosti sa stal povestný svojou dobročinnosťou, ktorá ešte vzrástla, keď sa stal biskupom v Myre (dnešná Dembra v južnom Turecku).
Jeho povesť divotvorcu spôsobila, že sa stal viacnásobným patrónom. Za svojho ochrancu ho pokladá Rusko, mnohé mestá nesú tiež jeho meno, napr. St. Nicholas v Anglicku či Liptovský alebo Borský Mikuláš na Slovensku. Svätý Mikuláš bol vďaka legendám aj patrónom, námorníkov, obchodníkov, majiteľov záložní, lekárnikov či voňavkárov. Slobodné dievčatá si ho vybrali za orodovníka na základe najznámejšieho príbehu z jeho života. Hovorí sa, že istý boháč mal tri dcéry. Keď schudobnel a jeho rodina už nemala čo do úst vložiť, rozhodol sa, že z dievčat urobí neviestky. Dozvedel sa o tom svätý Mikuláš, zabalil do kusa látky zlato a vhodil ho do mužovho domu. To zopakoval trikrát, až kým peňazí nebolo toľko, že sa všetky tri dievčatá mohli čestne vydať.
V legendárnom životopise sv. Mikuláša zohráva významnú úlohu číslo tri. Tri boli boháčove dcéry i vrecká zlata, ktorými ich vykúpil, traja boli aj námorníci, ktorých vyslobodil z búrky pri tureckom pobreží, vzkriesil k životu troch zabitých mladíkov a zachránil troch neprávom odsúdených na smrť. Tieto dobré skutky konal pred svojou smrťou a rovnako aj po nej.
Svätý Mikuláš zomrel v pokročilom veku a pochovali ho v myrskom kostole, kde boli jeho telesné pozostatky až do roku 1087. Keď Myru obsadili moslimovia, Mikulášove ostatky boli prenesené do talianskeho prístavného mesta Bari, kde žilo veľa gréckych prisťahovalcov. Tam postavili nový kostol zasvätený Mikulášovi. Z jeho hrobky v Bari vyteká vonná látka nazývaná myrha, čo vysvetľuje jeho patronát nad voňavkármi a množstvo pútnikov prichádzajúcich k jeho hrobu. Vďaka tomu sa úcta k tomuto svätcovi rozšírila aj po západnom svete.
Na základe legendy o troch chudobných dievčatách sa zrejme odvodzuje ľudový zvyk v niektorých krajinách obdarúvať sa na sviatok tohto svätca drobnými darčekmi. Svätomikulášska tradícia vychádza aj z jeho patrocínia nad deťmi. Zvyk obdarúvať deti vznikol v Holandsku a odtiaľ sa rozšíril do Severnej Ameriky, kde k nemu prisťahovalci pripojili severské ľudové povesti o čarodejníkovi, ktorý zlé deti trestá a dobré odmieňa darčekmi. Do červeno-bieleho plášťa ho v rámci predvianočnej reklamnej kampane obliekol koncern Coca-Cola. Postupom času sa Mikuláš (v angličtine Santa Claus) stal viac-menej reklamnou figúrkou, ktorá má so svätcom z Myry iba málo spoločného.
Meno Mikuláš bolo najobľúbenejšie v 12. storočí, používa sa však dodnes. Z neho vznikli odvodeniny ako Colin, Nicolson, Nixon, Nikolaj, Nicola, Nicolette a iné. Mikuláš bol obľúbenou postavou aj v stredovekej dráme a je mu zasvätených mnoho kostolo,najmä Gréckokatolíckej a Pravoslávnej cirkvi.

Atmosféra

12. června 2009 v 15:08 | Christmas Tree |  Vinšovačky

Aby ste v čarovnej atmosfére Vianoc zabudli na starosti všedných dní a nový rok prežili čo najlepšie zo srdca praje Autor blogu.


:D (-:

10. června 2009 v 19:37 | Christmas Tree
Malý Miško píše Ježiškovi, čo by chcel na Vianoce pod stromček:
Chcel by som: sánky, nové značkové lyže a lyžiarky, bicykel, kolobežku, kolieskové korčule, korčule na ľad, nový LCD televízor, rádio, snowboard s výbavou, počítač, psíka, playstation, nové hodinky, autíčko na diaľkové ovládanie, štyri 3D hry do počítača... a veľa iných vecí, ale keďže som veľmi skromný, tak tie ďalšie už nemusia byť.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Novinár zo strednej Európy sa pýta Eskimáka:
-A dá sa u vás vôbec pracovať, keď teploty klesnú pod mínus štyridsať stupňov Celzia ?
-Dá, pravdaže sa dá, ale vtedy využívame na prácu len ženy !


Kniha návštev,nápadov a sťažností

10. června 2009 v 15:12 | Christmas Tree |  Kniha Návštev
Ahojte prajem vám vianočnú pohodu a aby tento blog ktomu dopomáhal píšte do komentárov vaše nápady čo bytu mohlo byť kludne tu môžete dať vtipy adresy na pekne vianočné videá a obrázky. Všetky vaše nápady budú do určitej miery použité.







--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vianočný stromček

10. června 2009 v 14:54 | Christmas Tree |  O vianociach
Slávenie Vianoc stanovili kresťania v 4. storočí na deň zimného slnovratu, aby vytvorili protiváhu pohanským oslavám. Cirkev postupne pretransformovala pohanské tradície na kresťanský sviatok. Starí Slovania slávili tieto dni ako zrod nového života, keď sa príroda pod snehom už pripravuje na jarný rozkvet. Aj preto sa vo vianočných vinšoch v rôznych oblastiach Slovenska dodnes spomína hojná úroda na poliach, plné stodoly a stoly. Kresťanstvo dalo vianočným dňom nový zmysel. Narodenie Krista symbolizuje nový život pre človeka, pretože vďaka jeho príchodu na svet, smrti a zmŕtvychvstaniu môže byť každý spasený a dosiahnuť večný život. S tým súvisí aj tradícia vianočného stromčeka. Ovocím a sladkosťami ovešaný stromček mal dve funkcie. Pripomínal bohatosť budúcej úrody a živej prírody. Druhý, oveľa starší symbol, znázorňoval strom z raja. Boh zakázal Adamovi a Eve jesť zo stromu "poznania dobra a zla" a človek sa porušením tohto zákazu pripravil o večný život. Preto musel Boh poslať na svet svojho Syna, aby priniesol ľudstvu vykúpenie a spásu. Stromček alebo vetva zavesená v domoch na Vianoce pripomínali aj strom zlyhania Adama a Evy. Oproti pohanským orgiám a magickým úkonom vložila cirkev do slávenia Vianoc celkom iné posolstvo. Ich hlavným zmyslom je radosť zo spásy, ktorú ľudstvu poslal Boh vo svojom Synovi, čím obdaroval všetkých ľudí. Preto vznikol aj zvyk dávať si pod stromček darčeky.

Oheň

10. června 2009 v 12:50 | Christmas Tree |  Vianočné SMS-ky
Oheň v krbe tíško praská,
v očiach vládne pokoj, láska.
Už sa stromček ligoce,
prajem Ti krásne a šťastné Vianoce.

Tichá noc

10. června 2009 v 7:16 | Christmas Tree |  O vianociach
Atmosféru a čaro Vianoc už takmer dve storočia umocňuje nielen v Európe, ale aj v iných častiach sveta známa pieseň Tichá noc, svätá noc, ktorá sa dnes spieva už vo viac ako 200 jazykoch.

Pieseň Tichá noc, svätá noc po prvýkrát zaznela na Vianoce roku 1818 v kostolíku v rakúskom Oberndorfe. Text piesne zložil duchovný Joseph Mohr, rodák zo Salzburgu. Požiadal učiteľa Franza Xavera Grubera z Arnsdorfu, ktorý v Oberndorfe zastupoval organistu, aby k jeho básni skomponoval vhodnú melódiu s dvoma sólovými hlasmi a - pretože organ mal poruchu - so sprievodom gitary. Podľa tradície, Gruber, dojatý textom piesne a jeho posolstvom pokoja a lásky, skomponoval za necelú hodinu nesmrteľnú melódiu, ktorá sa rýchle šírila aj do ďalších miest a obcí v Rakúsku aj iných krajinách.

Po štúdiách Gruber pôsobil ako organista v Arnsdorfe, neskôr v Obernsdorfe spolu s kaplánom Mohrom. Zomrel v roku 1863 v mestečku Hallein, kde bol správcom chóru. Počas svojho života skomponoval okolo 90 cirkevných skladieb. Rovnako ako Mohr, ani Gruber neupadol do zabudnutia. Na škole v Arnsdorfe je pamätná tabuľa pripomínajúca rodisko piesne Tichá noc, svätá noc. Dom, v ktorom skladateľ zomrel, zdobí jeho reliéf.

Jingle bells

9. června 2009 v 19:51 | Christmas Tree |  Videá
No myslím ze trochu rolničiek nezaškodí.

Lyrics We wish you merry Christmas

9. června 2009 v 19:42 | Christmas Tree |  Videá

Vianoce v rôznych jazykoch

9. června 2009 v 15:08 | Christmas Tree |  O vianociach
Afrikaans: Gesëende KersfeesLausitzian:Wjesole hody a strowe nowe leto
Afrikander: Een Plesierige KerfeesLettish: Priecigus Ziemassvetkus
African/ Eritrean/ Tigrinja: Rehus-Beal-LedeatsLithuanian: Linksmu Kaledu
Albanian:Gezur KrislinjdenLow Saxon: Heughliche Winachten un 'n moi Nijaar
Arabic: Idah Saidan Wa Sanah JadidahMacedonian: Sreken Bozhik
Argentine: Feliz NavidadMaltese: LL Milied Lt-tajjeb
Armenian: Shenoraavor Nor Dari yev Pari GaghandManx: Nollick ghennal as blein vie noa
Azeri: Tezze Iliniz Yahsi OlsunMaori: Meri Kirihimete
Bahasa Malaysia: Selamat Hari NatalMarathi: Shub Naya Varsh
Basque: Zorionak eta Urte Berri On!Navajo: Merry Keshmish
Bengali: Shuvo Naba BarshaNorwegian: God Jul, or Gledelig Jul
Bohemian: VanoceOccitan: Pulit nadal e bona annado
Brazilian: Boas Festas e Feliz Ano NovoPapiamento: Bon Pasco
Breton: Nedeleg laouen na bloavezh matPeru: Feliz Navidad y un Venturoso Ańo Nuevo
Bulgarian: Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo HristovoPapua New Guinea: Bikpela hamamas blong dispela Krismas na Nupela yia i go long yu
Catalan: Bon Nadal i un Bon Any Nou!Philipines: Maligayan Pasko!
Chile: Feliz NavidadPolish: Boze Narodzenie
Chinese: (Cantonese) Gun Tso Sun Tan'Gung Haw SunPennsylvania German: En frehlicher Grischtdaag un en hallich Nei Yaahr!
Chinese: (Mandarin) Kung His Hsin Nien bing Chu Shen TanPushto: Christmas Aao Ne-way Kaal Mo Mobarak Sha
Choctaw: Yukpa, Nitak Hollo ChitoPortuguese:Feliz Natal
Columbia: Feliz Navidad y Próspero Ańo NuevoRapa-Nui (Easter Island): Mata-Ki-Te-Rangi. Te-Pito-O-Te-Henua
Cornish: Nadelik looan na looan blethen nowethRhetian: Bellas festas da nadal e bun onn
Corsian: Pace e saluteRomanche: (sursilvan dialect): Legreivlas fiastas da Nadal e bien niev onn!
Crazanian: Rot Yikji Dol La RooRumanian: Sarbatori Graciun
Cree: Mitho Makosi KesikansiRussian: Rozhdestvo
Croatian: Sretan BozicSami: Buorrit Juovllat
Danish: Glædelig JulSamoan: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Duri: Christmas-e- Shoma MobarakSardinian: Bonu nadale e prosperu annu nou
Dutch: Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar! or Zalig KerstfeastSamoan: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
English: Merry ChristmasSerbian: Hristos se rodi
Eskimo: (inupik) Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!Sami: Buorrit Juovllat
Esperanto: Gajan KristnaskonSlovenian: Srecno Bozicne
Estonian: Ruumsaid juulup|hiScots Gaelic: Nollaig chridheil huibh
Faeroese: Gledhilig jol og eydnurikt nyggjar!Serb-Croatian: Sretam Bozic. Vesela Nova Godina
Farsi: Cristmas-e-shoma mobarak bashadSerbian: Hristos se rodi.
Finnish: Hyvaa jouluaSpanish: Feliz Navidad
Flemish: Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaarSwedish: God Jul and (Och) Ett Gott Nytt År
French: Joyeux NoelTagalog: Maligayamg Pasko. Masaganang Bagong Taon
Frisian: Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier!Singhalese: Subha nath thalak Vewa. Subha Aluth Awrudhak Vewa
Galician: Bo NadaTami: Nathar Puthu Varuda Valthukkal
Gaelic: Nollaig chridheil agus Bliadhna mhath ůr!Trukeese: (Micronesian) Neekiriisimas annim oo iyer seefe feyiyeech!
German: Froehliche WeihnachtenThai: Sawadee Pee Mai
Greek: Kala Christouyenna!Turkish: Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!Ukrainian: Srozhdestvom Kristovym
Hawaiian: Mele KalikimakaUrdu: Naya Saal Mubarak Ho
Hebrew: Mo'adim Lesimkha. Chena tovaVietnamese: Chung Mung Giang Sinh
Hindi: Shub Naya BarasWelsh: Nadolig Llawen
Hindi: Shub Naya BarasYugoslavian: Cestitamo Bozic
Hungarian: Kellemes Karacsonyi unnepeketYoruba: E ku odun, e ku iye'dun!
Icelandic: Gledileg JolAnglicky: Christmas
Indonesian: Selamat Hari NatalArabsky: Id al-milad
Iraqi: Idah Saidan Wa Sanah JadidahJaponsky: Kurisumasu (krismas)
Irish: Nollaig Shona Dhuit, or Nodlaig mhaith chugnatHebrejsky: Chagamolad hanotsri
Iroquois: Ojenyunyat Sungwiyadeson honungradon nagwutut. Ojenyunyat osrasayGrécky: Christouyenna
Italian: Buone Feste Natalizie
Japanese: Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto
Jiberish: Mithag Crithagsigathmithags
Korean: Sung Tan Chuk Ha
Latin: Natale hilare et Annum Faustum!
Latvian: Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu!

Každý deň...

9. června 2009 v 14:59 | Christmas Tree |  Obrázky

Kde hladať vianočné stromčeky?

9. června 2009 v 14:39 | Christmas Tree |  Stromčeky
http://www.dekoracie-vianoce.sk/ na tejto stranke nájdete vianočné ozdoby a stromčeky.

Rolničky/text

9. června 2009 v 8:00 | Christmas Tree |  Texty vianočných piesní
Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?
Kašpárek maličký a nebo Děda Mráz…
Rolničky, rolničky. Co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky, vánoce a sníh.
Sláva už je sníh, jedem´ na saních,
kluci křičí, zvonek zní, jenom táta ztich´.
Kouká na syna, uši napíná,
co to slyší v rolničkách, na co vzpomíná?
Rolničky, rolničky. Co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky, vánoce a sníh.
Zvonky dětských let rozezvoňte svět
těm, co už jsou dospělí, ať je znova pět.
Zvoňte zlehýnka, stačí chvilinka,
vzpomínka jak rolničky v srdci zacinká.
Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?
Kašpárek maličký a nebo Děda Mráz…
Rolničky, rolničky. Co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky, vánoce a sníh.


Tichá noc/text

9. června 2009 v 7:11 | Christmas Tree |  Texty vianočných piesní
Tichá noc, svätá noc!

Všetko spí, všetko sní,

sám len svätý bdie dôverný pár,

stráži Dieťatko, nebeský dar.

Sladký Ježiško spí, sní,

nebesky ticho spí, sní.

Tichá noc, svätá noc!

Anjeli zleteli,

najprv pastierom podali zvesť,

ktorá svetom dnes dáva sa niesť:

Kristus, Spasiteľ je tu,

Tešiteľ sveta je tu!

Tichá noc, svätá noc!

Nežná tvár, lásky žiar

božsky rozsieva v jasličkách tam:

bije záchranná hodina nám

v tvojom zrodení, Boh Syn,

Ježiško, Láska, Boh Syn!

Testík

9. června 2009 v 6:55 | Christmas Tree |  Srandy

1.Koho nápadom bol spraviť adventný veniec?

a)Ludovíta Pobožného
b)Johanna Wichlerra
c)Josefa Mohra

2.Oblúbeným vianočným stromčekom je Jedlička ako ju volajú Nemci?

a)die Tanne
b)die Kiefer
c)die Fichte

3.V ktorom storočí boli postavané prvý krát jasličky? Bolo to v jednej rímskej bazilike.

a)v 5.storočí
b)v 6.storočí
c)v 7.storočí

4.Ktorý anglický spisovateľ je autorom diela Vianočná koleda?

a)Johatann Swift
b)Charles Dickens
c)Geoffrey Chaucer

5.Ako sa volá postava ktorá nosí kresťanom žijúcim v Japonsku darčeky?

a)Hoteiošo
b)Santa Claus
c)Ošugatcu

6. 25.december uctievali pohania ako deň:

a)rovnodennosti
b)zimného slnovratu
c)mýtického začiatku nového roka

7.Aký symbol odvodený od mena Ježiša Krista používali najprv kresťania?

a) zelená ratolesť
b)ryby
c)srdce

8. Kedy sa definitívne ustálil dátum vianoc

a)V r.313
b)V r.880
c)V r. 1570

9. Kto stvárnil hlavnú úlohu vo vianočnom kinohite Sám doma?

a)Macaulay Culkin
b)Adam Garcia
c)Ryan Phillippe

10.Ktorý franský cisár bol korunovaný na Štedrý deň v roku 800?

a)Pipin krátky
b)Karol Veľký
c)Ludovít XV.

11.Slovo vianoce je podstatné meno. Podľa akého vzoru sa skloňuje

a)dub
b)žena
c)ulica

12. Medzi vianočné zvyky patrí aj krájanie jablka. Čo tento zvyk symbolizuje?

a)bohatstvo pre celú rodinu
b)zdravie a správnu cestu vo všetkých situáciach
c)odháňanie zlých síl























































Správne odpovede

1 - B., 2 - A., 3 - C., 4 - B., 5 - A., 6 - B., 7 - B., 8 - C., 9 - A., 10 - B., 11 - C., 12 - B.



0-1 chyba-1
2-4 chyby-2
5-7 chýb-3
8-9 chýb-4
10-12 chýb-5





!!!Gratulujeme tým čo mali 1 až 0 chýb!!!
<![CDATA[//><!]]>

http://mojerecepty.sk/vianocny-test.html

Vianoce

8. června 2009 v 18:56 | Christmas Tree |  Obrázky

Zvončeky

8. června 2009 v 16:39 Vianočné SMS-ky
Keď vonku zvonia zvončeky,
keď ľudia kradnú stromčeky,
keď v Tescu kapra kúpiš,
a doma nože brúsiš,
a punč Ti oči zligoce,
sú tu opäť Vianoce.


No nemohol som si pomôcť či tento text dám do rubriky Vtipy alebo Vianočné SMS tak nakoniec skončil tento text ako srandovná

Mrázik kreslí

8. června 2009 v 16:25 | Christmas Tree |  Vianočné SMS-ky
Na okno nám mrázik kreslí,
Vianoce k nám pokoj vniesli,
pod stromčekom darček malý,
nech Vám úsmev stále žiari.

Vôňa

8. června 2009 v 16:24 | Christmas Tree |  Vianočné SMS-ky
Vôňa medu, ihličia, dobrôt plný stôl,
atmosféra vianočná, liek na každý bôl.
je to čas vianočný, keď stromček sa ligoce,
zo srdca prajem Ti prekrásne Vianoce.